Konijnen
Kinderen zijn meestal gek op konijnen, met hun zachte vacht, grote oren en grappige neusje. Het is dan ook een huisdier dat je er graag bij hebt in je huis. Let er dan wel op dat konijnen sociale en actieve beestjes zijn. Ze hebben genoeg ruimte nodig in hun verblijf. Het is belangrijk dat je goed weet welk konijn je in huis haalt, want er zijn soorten die kunnen uitgroeien tot reuzen van wel 4 kilo. Dan heeft je schattige konijntje ineens een veel groter hok nodig.
Wil jij wel een konijn als huisdier? Lees dan hier waar je op moet letten. Meer weten? We helpen je graag in onze winkel.
Contact
In het wild
Konijnen leven op veel plekken in de wereld in het wild. Meestal op wat zanderige grond, waar ze gemakkelijk holen en gangen kunnen graven. Konijnen zijn van nature solitaire dieren en leven in een gangen-en holenstelsel. Dit noemen we een burcht. Het zijn dieren die door regelmatig prooi zijn van roofdieren. Niet gek dus dat ze graag een paar goede schuilplekken hebben en vooral leven in holen. ‘s Nachts is er minder kans op een aanval, dan voelen ze zich veiliger en zijn ze op hun actiefst.
Konijnen in huis
Hoe wij kunnen houden als huisdieren verschilt behoorlijk van de manier waarop ze in het wild leven. Belangrijk is dat ze genoeg plek hebben om languit te liggen, met gestrekte poten. En ze moeten ook rechtop kunnen staan in het hok. De breedte van het hok moet minimaal vijf keer zo breed zijn als het konijn breed is. Konijnen houden ervan als je in het hok of erbij een aparte hoek hebt als toilet. Het moet niet te koud zijn, maar ook niet te warm, zo’n 17 graden is prima. En daglicht hebben ze ook nodig natuurlijk, een buitenhok is heel fijn voor een konijn. Als een verblijf te klein, te vies, te nat of te stoffig is, wordt je konijn ziek.
Eten
Wortels natuurlijk! Nee hoor, een konijn eet veel meer soorten planten en groenten. Een konijn eet graag veel hooi, eetbare korrels of gemengd konijnenvoer, want daar halen ze vooral de lekkerste stukjes uit. 20 gram per kilo lichaamsgewicht is genoeg. En wat minder als je konijn vooral binnen ligt te soezen, anders wordt je huisdier snel te dik. Ze zijn gek op groenten: wortel, andijvie, witlof, peterselie. Liever geen kool of spruitjes, daar krijgen ze gasvorming van. Maar hooi blijft de hoofdmaaltijd van een konijn. Fruit kun je af en toe geven, maar dat is meer een snoepje met al die fruitsuikers erin. En altijd vers water natuurlijk, zorg dat het drinkflesje goed gevuld is.
Aaien en oppakken
Een konijn kun je oppakken in hun nek en dan op schoot tegen je buik aan zetten. Zorg er voor dat je konijn z’n kop onder jouw arm kan doen dan. Als je een konijn wil controleren, dan kun je ‘m na het oppakken zachtjes op de rug draaien en tegen je aan laten steunen.
Verzorgen
De voorste tanden (stifttanden) kunnen doorgroeien als je konijn niet goed kan afslijpen. Die kunnen dan wel 15 cm lang worden (olifantstanden), dat is niet de bedoeling natuurlijk. Zorg dus dat er genoeg is om aan te knagen. Wilgentakken zijn het beste daarvoor.
Mannetjes en vrouwtjes
Een mannetjeskonijn het een rammelaar, een vrouwtje een voedster. Vraag voordat je je konijn meeneemt of het een rammelaar of een voedster is. Een mannetje en een vrouwtje bij elkaar is vaak de beste combinatie. Let er dan wel op dat ze gecastreerd zijn, voor je het weet heb je anders een nestje. En er zitten al zoveel konijnen in de knaagdierenopvang. Twee mannetjes bij elkaar of twee vrouwtjes bij elkaar, kan problemen en vechtpartijen geven.
Nestje jonge konijntjes
Na een maand of vier is een konijn volwassen en kan een voedster zwanger worden. Maar zo vroeg is niet erg gezond voor je konijn. Als je toch graag een nestje konijnen wil, is het beter om te wachten tot je konijn 6 tot 9 maanden oud is. Bedenk dan wel van tevoren waar je de kleine konijnen gaat houden of aan wie je ze kunt weggeven of verkopen.
Ziek konijn?
Als de vacht niet glad en vol is meer is of als je konijn stilletjes in een hoekje zit met een waterige neus, dan is er iets niet goed. Let dus goed op en ga op tijd naar de dierenarts als er iets aan de hand is. Er is een aantal konijnenziekten die te maken hebben met stress, daar zijn konijnen heel gevoelig voor.
Veelvoorkomende ziekten zijn: myxomatose, RHD (besmettelijke virusziekte), snot (pasteurella), darmparasiet (darmcoccidiose), wormen, oorschurft, schurftmijt, vachtmijt. baarmoederontsteking.