Rijstvogel
Dit mooi gekleurde vogeltje hoort bij de familie prachtvinken. Omdat ze van oorsprong alleen op Java en Bali voorkwamen, worden ze rijstvogels genoemd. Een paar rijstvogels en andere kleine zangvogels in een voliere levert mooie en levendige tafereeltjes op. .
Contact
In het wild
De rijstvogel hoort bij de grote soortengroep prachtvinken. Oorspronkelijk kwamen ze alleen voor op Java en Bali. Maar omdat er rijstvogels ontsnapt zijn, komen ze nu ook voor in de VS, Mexico en Brazilië. Het worden er echter steeds minder en ze staan dan ook als kwetsbaar op de rode lijst van IUCN.
In huis
Je kunt rijstvogels goed in een buitenvoliere houden, zorg dan wel dat die vorstvrij is in de winter. Rijstvogels zijn vrij actieve vogels en kunnen in de voliere samen met andere kleine zangvogels. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om te vliegen, ze worden al gauw te dik anders. Wat beplanting om in te schuilen is ook prettig voor deze vogeltjes, net zoals een badschaaltje. In een binnenkooi houden kan, zorg er dan wel voor dat ook daar genoeg ruimte is om echt te kunnen vliegen.
Eten
Een zaadmengsel voor tropische zangvogels vul je aan met wat groenvoer en af en toe trosgierst. Ook insecten zijn een goede aanvulling op het eten. Vers drinkwater moet er altijd zijn, net als maagkiezels en grit.
Verzorgen
De voliere moet je regelmatig schoonmaken en het badje elke dag. Het kan namelijk zijn dat ze hier uit gaan drinken en dat is ongezond. Hou de snavelpunt en de nagels in de gaten, soms groeien die te ver door en moeten ze bijgewerkt worden. Verder zijn het beestjes die je het beste zo min mogelijk kunt oppakken en rustig moet benaderen.
Man/vrouw
Bij een rijstvogel is het lastig te herkennen of je te maken hebt met een mannetje of een vrouwtje (een popje). Dat kun je eventueel met een DNA test uitzoeken. Of luisteren naar het gezang van een mannetje, een popje zingt namelijk niet.
Nestje
Rijstvogels broeden in een gesloten of halfopen nestkastje. Ze broeden afwisselend op de drie tot tien eieren die het popje legt. Na zo’n twee weken komen de jongen uit het ei en drie weken later vliegen ze uit. Ze worden dan nog wel een aantal weken bijgevoerd door de ouders.
Ziek
Als de rijstvogel lusteloos is, bol zit of z’n veren opzet is er vaak iets aan de hand. Het kan ook zijn dat ze een gele gloed hebben door het verendek heen op de borst. Dat heet vervetting en heeft als oorzaak een te kleine kooi. Verder kunnen rijstvogels last hebben van infecties en parasieten. Vogels houden vaak lang verborgen dat ze ziek zijn, op het moment dat je het ziet is het dan ook tijd om naar de dierenarts te gaan.