Cavia
Op zoek naar een gezellig huisdier? Dan is een cavia een goed idee. Cavia’s zijn groepsdieren en vrij gemakkelijk te houden als huisdier. Ze wennen gauw aan hun baasjes en aan de gewoontes in huis. Je hoort al snel aan hun geluidjes wat ze willen. En ze zien er soms heel grappig uit, met alle kleuren in hun vacht. Er zijn verschillende soorten cavia’s, met kort haar en met lang haar. Je hebt gladharige cavia’s en soorten met allemaal kruinen in hun vacht.
Wil jij wel een cavia in huis? Lees dan hier waar je op moet letten. Meer weten? We helpen je graag in onze winkel.
Contact
In het wild
Cavia’s komen uit Peru (Zuid-Amerika). Ze leven daar in het wild in groepen (kolonies). Het open landschap dat is begroeid met hoog gras is perfect om je in te verschuilen als cavia. Ze hoeven dus geen hol te maken zoals een konijn dat doet. Jonge cavia’s kunnen meteen na de geboorte met de groep mee verder trekken, nestvlieders noemen we dat. Ze wennen gemakkelijk aan hun baas en aan de gewoontes in huis. Ze reageren daarop met het maken van grappige geluidjes. Een ideaal en gezellig huisdier dus!
Verzorgen van vacht, pootjes en tanden
Cavia’s met een lange vacht moet je goed bijknippen. Vooral rondom de anus, om te zorgen dat de haartjes niet gaan klitten. De nageltjes aan hun pootjes groeien door en het is belangrijk dat ze iets hebben om ze aan te slijpen. Als de nagels te lang worden, moet je ze bijknippen (heel voorzichtig). Hun tanden moeten ze ook gelijkmatig kunnen slijpen. Kijk af en toe of dat wel gelijkmatig gebeurt. Een stuk hout, natuurtouw of kalksteen helpt ze daarbij.
Cavia in huis
Een cavia houdt van een beetje warmte en ruimte. Dat zijn ze gewend natuurlijk van het open landschap in Peru. Ze zijn ook het liefste met twee of meer samen. Een hok van een cavia moet minstens 50 cm bij 60 cm zijn. Als je twee cavia’s hebt, zorg dan voor een hok van minstens 60 cm bij 70 cm. Let er op dat het hok tochtvrij en droog staat, buiten kan eventueel ook. Maar in de winter moet het niet vriezen in hun verblijf. Ze hebben in ieder geval een voerbak en een drinkfles nodig én een plek om zich te verschuilen.
Bij ons in de winkel vind je vanalles voor je cavia: verschillende soorten hokken, eten, drinkflesjes, schuilhuisjes en verzorgingsproducten.
Eten
Een cavia eet graag allerlei soorten gras. Zorg dus dat er altijd vers hooi in het hok ligt. Je kunt dat goed aanvullen met brokjes, het liefst twee keer per dag (totaal 10 tot 15 gr per dag). Die speciale caviabrokjes zijn nodig, want een cavia heeft extra vitamine C nodig. Dat zit in de brokjes verwerkt. Het is verstandig om ze extra vitamine C te geven, daar zijn speciale tabletjes voor. Zorg altijd voor genoeg vers water om te drinken.
Regelmatig verse groente vindt een cavia heerlijk (gekookte groenten zijn niet goed voor cavia’s). Je hoort ze al geluid maken als je met eten aankomt. Fruit is niet zo verstandig, daar zit fruitsuiker in. Er zijn ook groenten die giftig zijn voor cavia’s, bijvoorbeeld rabarber, champignons ui en prei. Geef kleine beetjes, want in de groente zit ook vocht. Als een cavia teveel vocht in het eten krijgt of grote veranderingen in het eten heeft, dan kan er al snel diarree ontstaan. Cavia’s vinden heel veel soorten groenten lekker. Wil je je cavia echt verwennen? Geef dan eens wat peterselie, dat vinden ze heerlijk!
Geluid
Een cavia maakt een heel kenmerkend geluid, dat heb je vast al eens gehoord ergens. Ze maken je zo duidelijk of ze iets fijn vinden of niet. En laten je goed weten wanneer ze zin hebben in eten of aandacht.
Aaien en oppakken
Een cavia kun je het beste oppakken met twee handen. In hun middel of met een hand onder de buik en een hand achter de achterste pootjes. Cavia’s vinden het best fijn om bij je te zitten, je hoort het aan hun geluidjes. Maar zoals veel dieren, geven ze ook duidelijk aan wat ze niet fijn vinden en kunnen je best hard bijten dan.
Mannetje of vrouwtje?
Een mannetjes cavia heet een beer. Een vrouwtje noemen we een zeug. Als je wil zien of je een mannetje of vrouwtje hebt, pak je de cavia op onder de buik en de achterste pootjes. Dan draai je de cavia voorzichtig op de rug. Bij een mannetje zie je streepje, bij een vrouwtje een Y-vorm.
Meerdere vrouwtjes bij elkaar in een hok gaat prima. Als je een mannetje en een vrouwtje bij elkaar zet, dan heb je al heel snel een nest jongen. Cavia’s planten zich best snel voort, ook als het familieleden van elkaar zijn. Als je twee beertjes van dezelfde leeftijd bij elkaar zet, wordt het vaak ruzie. Een ouder beertje en een jonger beertje gaat meestal wel goed.
Nestje jongen en nu?
Een cavia kan wel vier keer paar jaar een nestje jongen krijgen. Meestal krijgt een zeugje 3 of 4 jongen per keer. Om de 16 weken zijn ze bronstig. Als een cavia 4 tot 6 weken oud is, kan ze al jongen krijgen. Let dus goed op! Ongeveer drie jaar lang kan een vrouwtje nestjes krijgen (dat is dus ongeveer 12 keer). Beren kunnen wat langer dan drie jaar zorgen voor jongen.
Een zeugje draagt de jongen tussen 63 en de 70 dagen. Dan zal ze bevallen. Een beertje zal de jongen niets doen. Maar toch is het goed om het beertje apart te zetten. Vlak na de bevalling kan het zeugje namelijk alweer zwanger worden, dat is niet zo goed voor de gezondheid van je cavia.
Als een vrouwtje voor het eerst jongen krijgt, wordt ze meestal geholpen door een ouder vrouwtje. Een vrouwtjescavia heeft twee tepels, maar daar komt genoeg uit om vier jongen groot te brengen. Na vier weken stopt het geven van melk. Dan kunnen de jongen gewoon mee eten met de rest van de groep.
Zieke cavia?
Ook cavia’s kunnen natuurlijk ziek worden. Ze kunnen daar niet goed tegen en gaan snel achteruit. Je ziet hun vacht heel erg verslechteren. Ze gaan met hun kop in de hoek zitten. Als een cavia ziek is, sterft die vrij snel. Als je cavia toch behandelt tegen een ziekte, zorg dan dat je geen penicilline gebruikt. Daar kunnen ze niet tegen.
Veelvoorkomende ziektes bij cavia’s zijn: verkoudheid, longontsteking, oogbeschadiging, abces, vitamine C gebrek, diarree, schurft, luizen, huidschimmel, gebroken tand, doorgroeiende tand of kies.
Heb je net een cavia gekocht, dan kan het zijn dat het diertje door stress schurft ontwikkelt. Neem in dit geval even contact met ons op, want wij kunnen dit goed verhelpen.