Diamantduifjes
Een kleine duivensoort die vanwege z’n gespikkelde verendek wordt vergeleken met een diamant. Ze zijn vrij rustig en gemakkelijk te houden en te verzorgen. Ideale duifjes om als paartje te houden.
In het wild
In Australië leven deze kleine duifjes in het wild. Ze zijn heel licht, 30 tot 35 gram. Een koppel diamantduiven is rustig en wanneer ze als jong bij mensen leven, worden ze goed tam.
Eten
Ze scharrelen uren op de grond op zoek naar eten. Diamantduiven eten vooral graszaden, kruidenzaden, groene plantendelen en soms insectjes. Je kunt ze een zadenmengsel voor tropische volièrevogels geven. En daarbij eivoer, vitamines en mineralen. Er zijn ook pellets voor kleine vogels, daar zit alles in. Wat groenvoer erbij, zoals paardebloem, spinazie of andijvie en altijd vers water. Een diamantduif heeft ongeveer 5 tot 10 gram voer per dag nodig.
Verzorgen
Duiven hebben maagkiezel nodig om de zaden die ze heel inslikken te vermalen in de maag. En als ze vooral zaden eten, hebben ze ook grit nodig om de kalk aan te vullen.
Om de duiven gezond te houden is een goede hygiëne heel belangrijk, zorg dat de bodembedekking droog blijft. Schep een keer in de week resten mest en vuil weg en maak dan ook de zitstokken schoon. Verschoon elke dag het water.
Om diamantduiven tam te maken, is het nodig om elke dag aandacht aan ze te besteden. Op een rustige manier bewegen en zacht praten werkt het beste. Ze zijn van nature nogal schrikachtig, houd daarom een vaste routine aan zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.
In huis
Een volière en een nachthok buiten is het beste voor de duifjes. Zorg er wel voor dat de voliere in de winter vorstvrij staat en verwarmd kan worden. Minimale afmetingen zijn 2,5x2x1 meter (LxBxH), met daaraan vast een nachthok van 2x1x1 meter.
Zorg voor een rustige plek waar zowel zon als schaduw is. De bodem kan bijvoorbeeld uit grof rivierzand bestaan, als het maar niet vochtig of stoffig is. Meer informatie over de inrichting van de voliere geven wij u graag in de winkel.
Diamantduiven binnen houden in een grote vogelkooi kan ook. Houd er dan rekening mee dat de kooi voldoende bewegingsruimte moet bieden, 150 x 80 x 80 cm , maar liefst langer. Denk er wel aan dat duiven vrij veel stof produceren, dat kan allergische reacties geven.
Man/vrouw
Het verschil tussen een man (doffer) en een vrouw (duivin) is niet makkelijk te zien. Na een maand of zes is bij een doffer de oogring breder, zo’n 2 tot 3 mm. Bij een duivin is de oogring dan 1 tot 2 mm.
Nestje
Een paar keer per jaar kunnen diamantduiven een nestje krijgen. Er zitten bijna altijd twee witte eieren in en vaak komt er een mannetje en een vrouwtje uit de eieren. Ze broeden 12 tot 14 dagen op de eieren en wisselen elkaar daarbij af, de duivin meestal ‘s nachts en de doffer een aantal uren overdag.
De jonge duiven groeien snel, na drie dagen zijn de ogen open, na een week hebben ze al veren. Vanaf tien dagen gaan ze het nest uit en na twee weken vliegen ze al. Het beste is om de jongen weg te halen als ze zelfstandig zijn. Anders worden ze steeds weggejaagd of verstoren ze het volgende broedsel.
Ziek
Als je duif stil een hoekje zit, de ogen dichtgeknepen houdt, de veren opzet, moeilijk ademt, de veren laat hangen, rode plekjes op de buik heeft, afscheiding bij ogen of snavel heeft, slecht eet of afwijkende ontlasting heeft, dan is er wat aan de hand. Duiven zijn gevoelig voor coccidiose (diarree en vermagering), infectie met ‘het geel’ oftewel trichomonas (dikke kaasachtige wit-gele substantie in de bek). Ze kunnen ook last hebben van wormen, luizen of mijten. Als een van je duiven ziek is, kun je die het beste apart zetten in een rustige omgeving en goed warm houden. Vraag daarna gerust advies in de winkel of aan een dierenarts.