Dwergpapegaai
Lovebirds worden ze ook wel genoemd. Dwergpapegaaien vinden een partner voor het leven. Het zijn razendslimme vogeltjes die je heel goed kunt trainen. Ze spelen graag en maken daarbij allerhande geluiden. Als je tijd en zin hebt in een stel levendige huisdieren, dan zijn dwergpapegaaien (agapornis) een goede keuze.
Contact
In het wild
In heel Afrika leven dwergpapegaaien, in groepen aan de randen van regenwoud, in de savanne en in het grasland. In het wild zijn ze schuw en lastig te pakken. Het zijn sociale en heel intelligente dieren. Ze vinden een partner voor het leven en maken daarmee samen een nestje in de bomen. Een dwergpapegaai kan tien tot twintig jaar oud worden.
In huis
Je kunt dwergpapegaaien in een voliere en binnen houden. Ze kunnen wel wat kabaal maken, hou daar rekening mee. Voor een koppel is de minimale afmeting van een voliere 1,2 x 0,8 x 1,8 m, liefst groter. Je kunt de agapornissen ook in de huiskamer houden in een slaapkooi van minimaal 100 x 50 cm en ze overdag op een klimboom of klimwand laten spelen.
Zorg ervoor dat er genoeg te doen is voor de vogels, ze hebben uitdaging nodig en regelmatige afwisseling van speeltjes. Als je je dwergpapegaai goed opvoedt, dan wordt hij of zij heel vertrouwd met je. Ze kunnen prima getraind worden om los in de kamer te vliegen en daarna zelf hun kooi weer in te gaan.
Eten
Speciale pellets voor agapornissen is het beste voor ze, dat vul je dan aan met groenten, zaden en vruchten. Noten kun je ze geven als beloning bij het trainen. Het is belangrijk dat ze altijd voer hebben om van te eten, langer dan 24 uur zonder eten kunnen ze namelijk niet. En ze hebben altijd vers drinkwater nodig natuurlijk.
Verzorgen
Wilde vogels besteden veel van hun tijd aan het vinden van voedsel en aan sociaal gedrag. Het is dus belangrijk dat ze uitdaging vinden in hun kooi. Dat kan door speeltjes waar het eten uitgehaald kan worden en door speelgoed van leer of touw dat ze met de snavel kapot kunnen maken. Binnenshuis is het meestal te droog voor deze papegaaitjes. Besproei ze met water of neem ze mee naar de douche.
Man/vrouw
Dat is dus heel moeilijk te herkennen bij dwergpapegaaien. En het is wel belangrijk om te weten voordat je ze bij elkaar zet. Zorg dus dat je dat bij aanschaf vraagt en anders kun je een DNA-test doen.
Nestje
Op een leeftijd van acht maanden kunnen ze jongen krijgen. Een dwergpapegaai legt eieren in een broedkastje. Om de dag leggen ze een ei, totdat er vier tot zes eieren zijn. 23 dagen na het leggen van het eerste ei komen ze uit. Na zes weken gaan de ouders de jongen minder voeren en na acht weken eten de jongen zelfstandig. Dan kun je ze het beste weghalen bij de ouders, om te voorkomen dat ze agressief naar elkaar worden.
Ziek
Als je dwergpapegaai ‘bol’ gaat zitte, moet je naar de dierenarts gaan. Ook als je dwergpapegaai vocht uit de neus of ogen heeft, zwaar ademt, met de bek open ademt of aan de veren blijft plukken, is er iets aan de hand. Dwergpapegaaien kunnen last krijgen van een aantal specifieke papegaaienziektes. Sommige daarvan zijn ook overdraagbaar op mensen. Lees daarom voordat je een dwergpapegaai in huis haalt, de informatie over ziektes goed door: https://www.licg.nl/vogels/dwergpapegaai/#ziekten-en-aandoeningen