Gebrils
Intelliente en actieve knaagdieren zijn het. Gerbils knagen, bewegen, graven en spelen dat het een lieve lust is. Hele leuke huisdiertjes dus, al zijn ze vooral leuk om naar te kijken en niet zozeer om mee te knuffelen. Gerbils leven in het wild in droge gebieden en kunnen met weinig vocht toe. En ze nemen graag een lekker zandbad. Als je twee of meer gerbils samen in een verblijf zet, voelen ze zich het beste en heb jij er veel plezier aan.
Wil jij wel een gerbil als huisdier? Lees dan hier waar je op moet letten. Meer weten? We helpen je graag in onze winkel
Contact
In het wild
In de steppegebieden en halfwoestijnen leeft de gerbil in het wild. De Mongoolse gerbil vind je in Mongolië en China en de dikstaartgerbil in de Sahara. Ze zijn gewend om in deze droge gebieden te leven in gangenstelsels en kunnen met weinig vocht overleven.
Aaien en oppakken
Je kunt een gerbil het beste met twee handen als het ware opscheppen. Bij de staart pakken is geen goed idee, dat doet pijn. Het zijn niet echt knuffeldieren, maar ze zijn wel heel leuk met alle activiteiten die ze ondernemen.
Gerbril in huis
Het zijn dieren die graag in een groep van familie leven, het is dus beter om ze niet alleen te houden. Je kunt het beste twee of meer jonge gerbils bij elkaar zetten. Ze zijn slim en nieuwsgierig, houden van springen en kunnen goed graven. Je kunt ze het beste houden in een glazen of plastic bak van minimaal 100 cm bij 60 cm bij 50 cm. Dan hebben ze de ruimte om te bewegen, graven en springen. Een gerbil neemt graag een zandbad, zorg dus dat je daar een bakje met zand voor hebt staan. Het zijn echte knaagdieren, dus wat je neerzet in hun hok moet daar goed tegen kunnen. Aardewerk of glas is het meest geschikt.
Eten
Deze knaagdieren eten van alles, van zaden tot dierlijke eiwitten. Dikstaartgebils hebben meer eiwitten nodig dan Mongoolse gerbils. Een gerbil eet zo’n vijftien gram per dag. Speciaal gerbilvoer is het beste. Dat kun je aanvullen met groente en fruit. Niet teveel, want dan krijgen ze teveel vocht en suikers binnen. Ook calorierijk eten, zoals pinda’s kun je ze beter maar af en toe geven, ze worden al snel te dik namelijk. Zorg dat er altijd vers water is voor je huisdier, ook al drinken ze niet veel water van nature. En zorg altijd voor iets om op te knagen, wilgentakken of takken van een fruitboom zijn daar heel goed voor.
Zieke gerbril?
Als de vacht er niet goed uit ziet, je gerbil weinig eet, sloom is of diarree heeft, dan is er wat aan de hand. Zet het diertje apart van de anderen. Gerbils worden snel ziek van stress, kunnen een epileptische aanval krijgen, een suiker- of nierziekte krijgen en een besmettelijke ziekte oplopen die Tyzzer heet. Lees de informatie hierover op licg.nl, zodat je de symptomen snel kunt herkennen.
Verzorgen
Je kunt ze het beste houden in een glazen of plastic bak van minimaal 100 cm bij 60 cm bij 50 cm. Dan hebben ze de ruimte om te bewegen, graven en springen. Een gerbil neemt graag een zandbad, zorg dus dat je daar een bakje met zand voor hebt staan. Het zijn echte knaagdieren, dus wat je neerzet in hun hok moet daar goed tegen kunnen. Aardewerk of glas is het meest geschikt.
Mannetjes en vrouwtjes
Je kunt mannetjes en vrouwtjes goed herkennen aan hun lichaamsvorm en aan de tepels bij vrouwtjes. Je kunt het beste een paar mannetjes bij elkaar zetten, dat gaat meestal goed. Mannetjes en vrouwtjes bij elkaar betekent dat je al gauw kleine gerbils hebt en dat is vaak niet zo handig. Vrouwtjes bij elkaar kan ook, al levert dat vaker gedoe op dan een paar mannetjes bij elkaar.
Nestje jonge gerbils
Een vrouwtje kan al jongen krijgen als ze 9 weken oud is. Ze is dan zo’n 24 dagen zwanger en krijgt tussen de 1 en 9 jongen in een nestje. Die zijn na 6 weken ongeveer zelfstandig.