Hamsters
Een hamster is een een klein en rap knaagdiertje. Er zijn verschillende soorten hamsters, Syrische, Russische, Chinese/Mongoolse en nog veel meer. Ze leven in veel verschillende gebieden. Een hamster is ‘s avonds en in de nacht actief, overdag slapen ze veel. Het is een dier dat goed alleen kan leven en vrij gemakkelijk tam te maken is.
Wil jij wel een hamster als huisdier? Lees dan hier waar je op moet letten. Meer weten? We helpen je graag in onze winkel.
Contact
In het wild
Deze kleine knaagdieren zijn er in veel soorten en leven in veel verschillende gebieden op de wereld. Ze zijn vooral in de schemering en in de nacht actief, overdag slapen ze. Als je een hamster wakker maakt, kan hij zelfs boos worden en je bijten. Sommige hamsters houden een winterslaap, dwerghamsters kunnen zelfs in een mini-winterslaap van een aantal uren gaan als ze te weinig licht krijgen.
Hamster in huis
Een hamster heeft flink wat beweging nodig, zorg dus dat het hok groot genoeg is, minimaal 50 cm bij 70 cm. Goed om te weten dat ze slecht diepte kunnen inschatten, geen hoge verdiepingen maken in het hok dus. Een dikke laag op de bodem is belangrijk, ze graven zich in als ze gaan slapen. Minimaal 15 tot 20 cm diep is echt nodig. Omdat ze vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief zijn, is het verstandig om de hamsterkooi zo neer te zetten dat je ‘s nachts rustig kunt slapen. Het is ook mogelijk om het dag en nacht ritme om te draaien. Een hamster vindt het trouwens prima om alleen te leven, dat zijn ze gewend.
Eten
Compleet hamstervoer is het beste om te geven, daar zitten ook dierlijke eiwitten in. Zo’n 10 tot 12 gram per dag. Dat kun je aanvullen met wat groenten of fruit. En af een toe een extraatjes als een klein stukje kaas of ei. Vers drinkwater moet er natuurlijk altijd zijn.
Aaien en oppakken
Het zijn kleine en tere diertjes, maar zachtjes aaien en voorzichtig oppakken kan prima. Let dan wel op dat je de hamster van voeren of van opzij op je hand schept en in het kommetje van je hand laat zitten. Ze zijn vliegensvlug, in de gaten houden dus. Als een hamster van grotere hoogte valt, loopt dat meestal niet goed af. Zorg dus dat je dichter bij de grond zit en laat je hamster niet zomaar over tafel lopen bijvoorbeeld.
Verzorgen
Hamsters moeten kunnen knagen om hun tanden af te slijten. Als die doorgroeien, worden ze namelijk ziek. Ze kunnen bijten, maar doen dat niet gauw. Als je een beetje je best doet, is een hamster heel goed tam te maken.Het is verstandig om je hamster van jongs af aan regelmatig op te pakken, zo went hij snel aan je.
Mannetjes en vrouwtjes
Bij volwassen hamsters zie je aan de vorm van hun achterkant of het een mannetje of een vrouwtje is: een vrouwtje heeft een afgerond achterwerk, bij een mannetje loopt het in een punt uit. Zet niet zomaar een mannetje en een vrouwtje bij elkaar, dat kan uitlopen op een vechtpartij.
Nestje jonge hamsters
Hamsters fokken is niet aan te bevelen. Wil je dat toch? Zorg dan dat je weet waar je aan begint, op www.licg.nl vind je meer informatie die van belang is.
Zieke hamster?
Hamsters worden niet snel ziek, het zijn sterke dieren. Toch kan dat natuurlijk gebeuren. Veelvoorkomende ziekten bij hamsters zijn hartproblemen, suikerziekte, diarree en verstopte wangzakken. Kijk voor meer informatie daarover op licg.nl.