Kwartels
Zo doof als een kwartel, dat gezegde hebben we te danken aan de manier waarop kwartels reageren op gevaar. Ze blijven zo lang mogelijk in elkaar gedoken zitten en vliegen pas op het laatste moment op. Het zijn grappige dieren om te houden, ze scharrelen heerlijk rond in de voliere.

Contact
In het wild
Er is een aantal verschillende kwartels. Daarvan zijn er drie die vaak gehouden worden: Japanse kwartel. Chinese dwergkwartel en de Virginische boomkwartel. Kwartels leven in groepen, in het broedseizoen leven ze als paartje. Als de jongen groot zijn,leven ze met meerdere families bij elkaar. Ze leven vooral op de grond en scharrelen daar hun eten bij elkaar.
In huis
Je kunt een groep kwartels, ook verschillende soorten, prima in een buitenvolière houden. Ze kunnen niet samen met kippen gehouden worden trouwens, dat gaat niet goed met pikken en apart voer. Voor grondkwartels is een hoogte van een meter genoeg, voor boomkwartels moet de voliere minimaal twee meter hoog zijn. Zorg voor genoeg schuilplekken in het hok. Een voliere en de inrichting ervan voor kwartels is wanders dan voor bijvoorbeeld exotische zangvogels. Meer informatie over de inrichting van een kwartel voliere vind je hier https://www.licg.nl/vogels/kwartel/#huisvesting
Eten
Je kwartels kun je het beste siervogelvoer te eten geven en dat aanvullen met groenvoer als paardenbloemblad, brandnetel, sla, witlof en appel. Ook af en toe wormen en een beetje graan vinden ze lekker. Ze moeten altijd een bakje maagkiezel en grit tot hun beschikking hebben. En vers drinkwater natuurlijk.
Verzorgen
Van nature zijn kwartels schuwe dieren, maar met rust en aandacht kunnen ze enigszins tam worden gemaakt. Gebruik bijvoorbeeld altijd hetzelfde fluitdeuntje als je ze eten gaat geven. Zorg dat je de bodem van de voliere goed schoonhoudt, kwartels nemen meerdere keren per dag een zandbad. Let ook op de nagels en de snavelpunt, nagels kun je eventueel met een speciaal schaartje bijknippen.
Man/vrouw
Vrouwelijke kwartels hebben meestal een meer effen kleur, mannetjes hebben lichtere en kleurrijkere veren rond hun nek en hoofd. Je kunt vaak ook aan het gedrag zien of je te maken hebt met een mannetje of een vrouwtje, mannetjes vallen elkaar vaak aan.
Nestje
Na een jaar is een kwartel klaar om eieren te leggen. Ze kunnen zo’n zeven tot negen eieren per nest uitbroeden. Als er teveel eieren liggen, dan is het goed om er een paar weg te halen. Het vrouwtje maakt een kuiltje waar ze eieren in legt, meestal om de dag. Na 16 (kleine grondkwartels) tot 23 (boomkwartels) dagen broeden, komen de eieren uit. Meer informatie over broeden en omgaan met kuikens vind je op: https://www.licg.nl/vogels/kwartel/#huisvesting
Ziek
Als je kwartel ziek is, herken je dat vaak snel. Ze zonderen zich af, zitten bol, komen maar langzaam naar de voerbak en ze zijn suf. Kwartels zijn gevoelig voor diverse darmparasieten. Ook voor vogelgriep en pseudovogelgriep moet je goed uitkijken.