Muizen
Niet voor niks komen muizen vaak voor in tekenfilms. Ze zijn slim, vlug en daardoor vaak grappig en actief. Een muis is niet graag alleen, maar als je er twee of meer samen houdt in een ruim verblijf, heb je er een leuk huisdier aan. Muizen komen in veel verschillende gebieden voor, ze kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan hun omgeving. Muizen die als huisdier worden gehouden, zijn er in allerlei kleuren en soorten. Je kunt ze vrij gemakkelijk tam maken.
Wil jij wel een muis als huisdier? Lees dan hier waar je op moet letten. Meer weten? We helpen je graag in onze winkel.
Contact
In het wild
Er bestaan wel duizend soorten muizen, ze kunnen zich heel goed aanpassen aan de omgeving waar ze leven. In de natuur leven ze in groepen die bestaan uit veel familieleden.
Muis als huisdier
De kleine en slimme knaagdieren zijn heel leuk als huisdier. Je kunt ze vrij gemakkelijk tam maken. Een muis is niet graag alleen, zorg dus dat je er minimaal twee hebt. Je kunt je muizen het beste houden in een glazen of plastic bak en een bovenkant van fijnmazig gaas. Een hok met spijlen of tralies is niet zo handig, ze zijn meester in het ontsnappen daaruit. Muizen houden van uitdaging, klimmen, kruipen door gangetjes en schuilplekjes. Het is dus belangrijk om hun verblijf zo gevarieerd mogelijk in te richten.
Eten
Echte alleseters zijn het. Al vinden ze granen en zaden het lekkerst, Op z’n tijd eten muisjes ook graag insecten, groenvoer, fruit, muesli of vogelzaad. Een muis eet ongeveer vijf gram per dag. Ze drinken graag veel water, zorg dus dat er altijd is. En voor deze actieve knaagdieren kun je het beste een glazen drinkflesje ophangen, een plastic flesje knagen ze kapot met hun scherpe tanden.
Zoals bij alle knaagdieren is het belangrijk dat ze hun tanden kunnen slijpen. Wilgentakken zijn daarvoor heel geschikt.
Aaien en oppakken
Muizen zijn vliegensvlug en heel kwetsbaar. Het zijn meer dieren om naar te kijken dan knuffeldieren. Als je een muis wil oppakken doe dat dan door met je ene hand voorzichtig de achterkant vast te pakken en je andere hand een beetje er over heen te houden. Of zet je muis in een bakje en pak dat in z’n geheel op. Nooit aan de staart optillen, dat is heel pijnlijk voor een muis.
Nestje jonge muisjes
Al vanaf een week vier kunnen muizen een nestje krijgen. Ze zijn ongeveer drie weken zwanger en bevallen dan van twee tot wel veertien jonge muizen. Voor je het weet heb je dus heel veel jonge muizen. Zorg daarom dat je mannetjes en vrouwtjes goed uit elkaar houdt.
Verzorgen
In tegenstelling tot konijnen, die een vaste plek hebben voor hun keutels en plas, doen muizen dat door het hele hok. Dat is een manier om hun omgeving te voorzien van een vertrouwd geurtje. Je moet het hok dus wel schoonmaken, maar niet te grondig. Muizen vinden het fijner als er nog wat van hun geurtje blijft hangen in hun verblijf.
Om te zorgen dat de nagels niet te lang worden, kun je een steen of baksteen in het hok leggen. Dan slijten ze de nagels af als ze daar over heen lopen. Te lange nagels zijn pijnlijk als zichzelf schoonmaken.
Zieke muis?
Heeft je muis kale plekken in de vacht of last van jeuk? Of knobbeltjes op de staart of de oren? Dan is je huisdier waarschijnlijk ziek. Muizen hebben ook snel last van kou en tocht, dan krijgen ze ademhalingsproblemen. Dat hoor je aan een hikkend, piepend of sniffen geluid bij het ademhalen.
Veelvoorkomende ziekten zijn: huidirritaties, luchtwegproblemen en kwaadaardige tumoren.
Mannetjes en vrouwtjes
Het is niet gemakkelijk om te bepalen of je een mannetje of een vrouwtje vast hebt. De meest duidelijke manier is de voelen of je muis tepels heeft op de buik, dan is het een vrouwtje. Op internet vind je filmpjes en afbeeldingen waar je kunt kijken hoe je het geslacht van een muis kunt bepalen. Je kunt het beste een paar muizenvrouwtjes bij elkaar houden. Als mannetjes en vrouwtjes bij elkaar zet, heb je al snel veel jonge muisjes. En als je mannetjesmuizen bij elkaar zet, loopt dat meestal uit op ruzie.