Schildpad
Een wel heel bijzonder huisdier, dat ook nog eens ouder kan worden dan jijzelf: sommige schildpadden kunnen wel honderd jaar worden! Er zijn veel verschillende soorten schildpadden, meestal is het de gewone doosschildpad die wordt gehouden als huisdier. Dat is een moerasschildpad die 11 tot 22 centimeter kan worden. De gewone doosschildpad heeft een rugschild en een buikschild. Als die inklappen bij gevaar, ziet hij er uit als een doosje.

Schildpadden kunnen op aanvraag besteld worden.
Contact
In het wild
In Noord-Amerika en in Mexico leeft de doosschildpad in het wild, meestal in bosachtig gebied en in de buurt van water. Ze kunnen goed zien en ruiken en communiceren met elkaar door aanraking en trilling.
In huis
Gewone doosschildpadden kunnen prima alleen leven. Een paar vrouwtjes bij elkaar kan ook. Mannetjes bij elkaar is niet zo’n goed idee. De schildpadden hebben behoorlijk wat ruimte nodig, binnen minimaal 90x60x40 (lxbxh) en buiten 1,5×1,8×1,2. Zorg ervoor dat er een ondiep waterbad is, waar je schildpad niet in kan vallen. Zorg ook voor meerdere schuilplaatsen in het terrarium. Doosschildpadden hebben een vrij vochtige omgeving nodig. Er is ook UV verlichting en een warmtespot nodig van zo’n 30 graden.
Eten
Deze schildpadden eten vlees, insecten, planten, groenten en fruit. Je kunt schildpaddenvoer krijgen in de speciaalzaak en dat aanvullen met vitaminen en extra’s. Ook eierschalen voor de kalkaanmaak is een goed idee. Schildpadden vanaf een half jaar voer je drie of vier keer per week. Als je schildpad twee jaar is, geef je twee tot drie keer per week eten. Geef eten altijd ‘s ochtends, dan hebben ze de hele dag de tijd om te verteren.
Verzorgen
Je kunt je schildpad optillen aan het schild aan de achterkant. Draai een schildpad niet om, dat is heel slecht voor de organen. Maak het terrarium regelmatig schoon. Gewone doosschildpadden kun je het beste elke dag even besproeien, ze hebben een vochtige omgeving nodig. Voor een schildpad is winterrust of winterslaap nodig voor een goede gezondheid. Het is het beste om dat zelf te controleren, als ze buiten een winterslaap houden, overleven ze dat vaak niet. In de winkel geven we je graag gedetailleerd advies hoe je dat het beste aanpakt.
Man/vrouw
Mannetjes zijn iets groter dan vrouwtjes en hebben een afgeplat gedeelte op het rugschild en een holle ruimte vooraan bij het buikschild. Vrouwtjes leggen eieren, ook als het geen paarseizoen is.
Jonge vissen
Vanaf ongeveer vijf jaar kan een gewone doosschildpadden jongen krijgen. Na het paren kan het vrouwtje het sperma lang bewaren, totdat ze het nodig heeft en dat kan soms jaren later zijn. Ze kan meerdere legsels per jaar hebben, van een tot acht eieren. Die legt ze in zanderige of rulle grond. Na 70 tot 125 dagen komen de eieren uit, dat is afhankelijk van nogal wat omgevingsfactoren. De jonge schildpadjes zijn dan zo’n drie centimeter.
Ziek
Schildpadden kunnen last hebben van parasieten en wormen. Wat veel voorkomt is longontsteking die begint met verkoudheid. Vaak komt dat door verkeerde huisvesting of eten. In de winkel adviseren we je graag als je je zorgen maakt over je schildpad.